Vingårdens Historie


Velkommen til Vingården Lille Gadegård, i Pedersker på Bornholm.

Vinmarken på 39.000 kvadratmeterer siden 2000 plantet til med rødvinssorterne Rondo, Frühbourgunder,og Bolero samt hvidvinssorterne Orion, Solaris. Vi har også solbær- og stikkelsbærbuske.

I 2005 blev det lille potdestilleri på 2200 liter taget i brug. På destilleriet fremstilles Brandy af den ikke altid gode rødvin. Lagring foregår i underjordisk kælder på 50 kvadratmeter. Eftersom vinbonden også er almindelig bonde og dyrker maltbyg var det nærliggende også at fremstille whisky. Første salg af disse gyldne dråber fandt sted i 2009. Efterfølgende fremstilles en række andre destillater og brændevine.

Kroen, vores spisested, er gradvist udviklet til at servere både frokost og aftenmad. Køkkenet er et rigtigt landkøkken og den hjemmelavede mad laver kokken Solveig. Udvalgte dage i sæsonen griller vinbonden skovgris på ikke under 80 kg. – nok til hundrede mennesker. Grillet skovgris nydes med stor salatbar og kartofler.

Vinbonden viser rundt på gården på syngende bornholmsk. Turen rundt tager cirka 38 minutter og handler om vin, kvinder og politik. Efter rundvisningen er det muligt at smage på Vingårdens produkter i kroen.

Det, vi lever af, er vores mousserende frugtvine på ribs og solbær. Et sikkert produkt, da disse frugtbuske har lært at leve med vores skiftende vejr på øen. De modner midt på sommeren, hvor solen kaster sit dejlige lys i store mængder. Druer derimod ønsker et langt og solrigt efterår. Det får vi forhåbentlig om nogle hundrede år.

Dyreholdet på Vingården er fedekvæg, høns, gæs, kaniner, en del katte og et stor flok skovgrise.  Vingården er en dejlig oplevelse for børn, som elsker at boltre sig langt fra trafikeret vej. Imens nyder de voksne sig selv og hinanden – og det vi serverer i kroen. Nydelsen på Vingården kan strække sig over mange timer, så derfor er det muligt at overnatte i telt på vores primitive teltplads. Vi har sat rammerne. Du vælger selv indholdet.

Vinbonden er uddannet landmand og har drevet virksomheden siden midt i firserne. Han har skiftet koner et par gange undervejs og med dem fået tre børn.